woda różana właściwości_codziennikKosmetyczny
Woda różana – niewątpliwy must have
21 grudnia 2017
to, co jemy, wpływa na zdrowie i skórę_CodziennikKosmetyczny
Nietolerancje pokarmowe a problemy skórne
27 grudnia 2017

Jak odpowiednio przechowywać kosmetyki?

jak przedłużyć trwałość kosmetyku
Ilu z Was zdarzyło się użyć produktu, który przekroczył termin ważności? Czy wszyscy stosujemy się do zasady wymieniania szczoteczki do zębów co 3 miesiące? A czy wiedziałyście, że ta sama zasada dotyczy tuszu do rzęs? W obecnie modnej filozofii życia ekologicznego podkreślane jest znaczenie zużywania produktów do końca. W przypadku leków wiemy, że to niemożliwe, przeterminowane lekarstwa należy zutylizować w odpowiedni sposób, najczęściej oddając do apteki lub osobnego punktu zbioru. Jak jest w przypadku kosmetyków? Czy równie ściśle powinniśmy przestrzegać terminów przydatności do spożycia?

Ile czasu można przechowywać dany produkt?

Pierwszą rzeczą, na którą powinnyśmy zwrócić uwagę to czas przydatności do użycia. Jednak ta data nie jest tak wiążąca jak „po otwarciu przechowywać nie dłużej niż”. Przestrzegając tych terminów nie tylko zmniejszymy ryzyko zakażenia bakteryjnego, ale również nie będziemy tracić czasu na stosowanie produktów, które nie przyniosą nam zbyt wiele korzyści.

Wiele składników aktywnych kosmetyków jest wrażliwa na temperaturę, powietrze oraz światło. Witamina C, retinol czy nadtlenek benzoilu to składniki, które bardzo szybko degradują przy nieodpowiednim przechowywaniu. Jeśli krem zawiera, któryś z tych składników to szczególnie ważne jest zwracanie uwagi na ich odpowiednie warunki przechowywania. Niewłaściwe warunki przechowywania wpływają zwłaszcza na kosmetyki niezawierające konserwantów, które warto przechowywać w lodówce.

Skąd wiedzieć, czy produkt nadaje się jeszcze do użycia?

W przypadku niektórych produktów, takich jak lakiery do paznokci lub tusz do rzęs łatwo zauważyć, kiedy produkt przestaje nadawać się do użycia. Kiedy lakier zaczyna być zbyt gęsty oraz ciągnie się utrudniając jednolite pokrycie paznokcia nie nadaje się dłużej do użycia. Tak samo dzieje się, gdy tusz do rzęs zaczyna się nadmiernie kruszyć. Nie warto stosować domowych sposobów przedłużania przydatności kosmetyków. Dolewanie wody do tuszu do rzęs lub zmywacza do lakieru chwilowo poprawi konsystencję kosmetyku, finalnie tylko ją pogorszy.

Kosmetyki, które zmieniły swoją konsystencję, rozwarstwiły się, zmieniły zapach lub skończył się ich czas przydatności do użycia powinny być natychmiast wyrzucone. Dotyczy to szczególnie kosmetyków takich jak podkłady, bazy pod makijaż, kremy do twarzy. Są to produkty o dużej zawartości wody, w których mogą rozwijać się bakterie.

Jak przechowywać?

Kosmetyki należy przechowywać z dala od kaloryfera i innych źródeł ciepła oraz zawsze pamiętać o dokładnym zamykaniu opakowań. Dokręcanie korków i zabezpieczanie opakowań szczególnie ważne jest w przypadku produktów wrażliwych na utlenianie. Pod wpływem tlenu produkty takie jak podkłady, eyelinery czy tusze do rzęs mogą zmieniać barwę oraz konsystencje i w rezultacie nie nadawać się dłużej do użytku.

Tusz do rzęs powinnyśmy wymieniać co 3 miesiące, aby zminimalizować ryzyko infekcji oczu. Przy każdym użyciu maskary wprowadzamy do środka opakowania bakterie oraz powietrze. Nie dość, że wpływa to na właściwości produktu to powoduje zagrożenie infekcją bakteryjną oczu. Puder, cienie do powiek, róże, bronzery – dzięki temu, że są to produkty bezwodne ich trwałość jest bardzo długa i mogą być przechowywane nawet do 2 lat.
Jak przedłużyć trwałość produktu?
  • Przechowywać w odpowiednich, zalecanych przez producenta warunkach
  • Dokręcać opakowania
  • Przed nakładaniem makijażu pamiętać o dokładnym umyciu rąk, nawet jeśli do jego nałożenia stosujemy aplikator
  • Do nakładania używać gąbeczek, aplikatorów, pędzli, aby zmniejszyć prawdopodobieństwo przeniesienia bakterii z rąk. Stosowany aplikator musi być odpowiedni do rodzaju używanego kosmetyku
  • Pamiętać o regularnym myciu pędzli, gąbeczek i wszystkiego co ma kontakt z kosmetykiem oraz naszą skórą, aby zapobiegać namnażaniu się bakterii
Anna Sokołow
Anna Sokołow
Studentka bioinżynierii zwierząt. Zainteresowana kosmetologią, biotechnologią i medycyną. Ciekawi ją działanie poszczególnych składników kosmetyków na poziomie molekularnym oraz nowe zabiegi i metody pielęgnacji. Z uwagą śledzi codzienne przełomy w dziedzinie medycyny. Uważa, że nie ma zbędnej wiedzy.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

F
?

Zapisz się do newslettera!

Zapisz się do newslettera, nie przegap nowych informacji.

FreshMail.pl