Mikroflora pełni bardzo ważną rolę w naszym organizmie-CodziennikKosmetyczny.pl
Mikrobiota, czyli mikroorganizmy w służbie skóry
3 maja 2018
37. Kongres i Targi LNE – branża beauty w wersji PRO [relacja]
9 maja 2018
W kosmetykach stosowanych jest wiele ekstraktów z różnych rodzajów roślin, które niosą za sobą wielokierunkowe działania. Niektóre wykazują działanie przeciwzapalne i kojące, niektóre nawilżające i przeciwstarzeniowe, a niektóre bakteriobójcze i przeciwtrądzikowe. Jako że trend eko jest wciąż aktualny, a zainteresowanie kosmetykami naturalnymi stale rośnie, warto zapoznać się z tym, jakie działanie wykazują poszczególne ekstrakty, których nazwa INCI widnieje na etykiecie takiego kosmetyku.
Ekstrakt z korzenia łopianu (Arctium Lappa Extract) wchodzi w skład szamponów do włosów przetłuszczających się i z łupieżem, a także toników do cery tłustej i trądzikowej.

Ekstrakt z ananasa (Ananas Comosus [Pineapple] Fruit Powder Extract) wykazuje głównie działanie keratolityczne. W owocach ananasa znajduje się enzym z grupy proteaz zwany bromelainą. Enzym ten hydrolizuje białka i z tego powodu stosowany jest do wykonywania enzymatycznego peelingu. Ekstrakt ten znajdziemy także w kremach antycelulitowych, środkach wspomagajacych gojenie ran, kremach na blizny, kremach ułatwiających wchłanienie krwiaków. W medycynie stosowany jest w urazach sportowych, stanach zapalnych stawów. Skutecznością działania dorównuje niesteroidowym lekom przeciwzapalnym.

Podobne działanie wykazuje ekstrakt z papai (Carica Papaya [Papaya] Fruit Powder). W liściach i owocach melonowca właściwego (papai) znajduje się wykorzystywany do pielęgnacji cery, browarnictwie i kosmetyce enzym z grupy proteaz zwany papainą. Enzym ten hydrolizuje białka i działa keratolitycznie, przez co wraz z ekstraktem z ananasa stosowany jest w peelingach enzymatycznych.

Ekstrakt z nasion lnu (Linum Usitatissimum Seed Extract) jest skutecznym surowcem nawilżającym. W kosmetyce szczególnie ceni się właściwości nasion lnu ze względu na silne właściwości nawilżające i łagodzące podrażnienia.

Ekstrakt z ogórka (Cucumis sativus [cucumber] fruit extract) ma właściwości przeciwzapalne i napinające skórę oraz złuszczające martwy naskórek. Sprawia, że zmarszczki stają się mniej widoczne, a cera zdrowsza i lśniąca. Działa wygładzająco i pomaga złagodzić obrzęk na twarzy (tzw. nalana twarz). Jest z powodzeniem stosowany w luksusowych kosmetykach pod oczy i produktach, których celem jest rewitalizacja cery.

Ekstrakt z orzecha włoskiego (Juglans Regia [Walnut] Leaf Extract) ze względu na właściwości przeciwzapalne i antybakteryjne wykorzystywany jest do produkcji kosmetyków dedykowanych skórze delikatnej, wrażliwej, skłonnej do podrażnień i alergii. Znajdziemy go między innymi w maseczkach, których zadaniem jest zwężanie porów czy leczenie trądziku. Ekstrakty z orzecha wykorzystywane są także do produkcji kosmetyków samoopalających, a zatem kremów czy balsamów, których użycie wiąże się z nadaniem skórze brązowego odcienia. Za działanie brązujące odpowiada juglon, który wchodząc w reakcję z keratyną naskórka tworzy związek o charakterze chromoforu.

Ekstrakt z rozmarynu (Rosmarinus Officinalis [Rosemary] Leaf Extract) ze względu na działanie bakteriobójcze, odkażające i przeciwzapalne polecany jest do pielęgnacji skóry tłustej, trądzikowej i podrażnionej. Właściwości ujędrniające, przeciwzmarszczkowe, antyoksydacyjne, czynią go również odpowiednim w pielęgnacji cery dojrzałej. Posiada intensywne działanie antyoksydacyjne oraz ochronne w stosunku do promieniowania słonecznego. Wspomaga walkę z wolnymi rodnikami, działa jako naturalny filtr przeciwsłoneczny oraz przeciwdziała zmianom nowotworowym skóry, z tego względu polecany jest również do stosowania w celach ochronnych na dzień oraz jako składnik prewencyjny, chroniący przed przedwczesnym starzeniem skóry i włosów. Ze względu na działanie stymulujące krążenie i przeciwobrzękowe, rozmaryn jest stosowany również w pielęgnacji okolic oczu oraz w produktach na cellulit. Ekstrakt z rozmarynu polecany jest także do pielęgnacji włosów. Działa przeciwłupieżowo, łagodząco, wzmacniając cebulki włosów, tym samym zapobiegając wypadaniu oraz stymulując włosy do wzrostu, dodatkowo chroni samo włókno włosa przed niszczeniem i płowieniem oraz nadaje mu blasku i gładkości.

Ekstrakt z aloesu (Aloe Barbadensis Leaf Juice) przyspiesza gojenie się ran oraz stymuluje komórki do szybszej regeneracji, a dzięki obecności kwasu salicylowego, ekstrakt działa przeciwbólowo. Ponadto cechuje się właściwościami przeciwzapalnymi, koi i łagodzi podrażnienia i zaczerwienienia. Wykazuje działanie antyseptyczne, przeciwbakteryjne i przeciwgrzybicze, zmniejsza świąd w przypadku ukąszeń owadów. Wspiera funkcje fibroblastów (komórek skóry odpowiedzialnych za produkcję kolagenu i elastyny). Ekstrakt z aloesu zapobiega wypadaniu i powoduje szybszy wzrost włosów, wzmacnia cebulki.

Bardzo dobrze znanym już przez nasze babcie wyciągiem jest ekstrakt z lipy (Tilia Platyphyllos [Linden] Flower Water). Preparaty otrzymywane z kwiatów lipy mają szerokie zastosowanie zewnętrzne. Kremy i lotiony zawierające wyciąg z lipy wykazują działanie zmiękczające i wygładzające. Natomiast ziołowe maseczki ściągają i zamykają pory, co jest szczególnie korzystne przy cerze tłustej. Kwiat lipy wchodzi często w skład kosmetyków dla cery wrażliwej i skłonnej do alergii. Samego naparu można używać do zmywania skóry w celu złagodzenia podrażnień. W przypadku oparzeń należy przygotować z niego odpowiednie okłady. Do jednoczesnej pielęgnacji skóry oraz relaksacji służą kąpiele z dodatkiem kwiatu lipowego. Ponadto przypisuje się im zdolność usuwania piegów. Ekstrakt lipy bywa składnikiem szamponów i odżywek do włosów przesuszonych i zniszczonych. Nie tylko wzmacnia włosy, ale także nadaje im połysk i elastyczność. Działa również korzystnie na skórę głowy.

Źródło: Biotechnologia.pl

http://biotechnologia.pl/kosmetologia/co-kryje-twoj-kosmetyk-naturalny-przeglad-wlasciwosci-ekstraktow-roslinnych,17822

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

F
?

Zapisz się do newslettera!

Zapisz się do newslettera, nie przegap nowych informacji.