Trend anti-pollution_codziennikKosmetyczny.pl
Trend anti-pollution – dlaczego jest tak potrzebny?
12 grudnia 2018
TutorDerm-symulator-CodziennikKosmetyczny.pl
VR wkracza do medycyny estetycznej. Właśnie ruszają programy pilotażowe TutorDerm
17 grudnia 2018

Food-inspired beauty – smaczne innowacje w kosmetykach

Stosowanie w kosmetykach ekstraktów warzywnych-CodziennikKosmetyczny.pl
Moda na wellness i zdrowy styl życia jest równoznaczna z tym, że skrupulatnie sprawdzamy skład produktów spożywczych, pochodzenie warzyw, które kupujemy itd. Wszak mówi się, „że jesteś tym, co jesz”. Stosowanie w kosmetykach ekstraktów warzywnych nie jest rozwiązaniem nowym, ale na fali powrotu do natury ostatnimi czasy na rynku kosmetycznym pojawia się coraz więcej produktów opartych o warzywa, zboża, przyprawy czy zioła.
Z analizy rynku przeprowadzonej przez Mintel w maju 2018 r. (David Tyrrell, The 3 Skin Care Claims Your Customers Want to Hear) wyczytać można m.in., iż w okresie od 2012 do 2016 r. ilość wdrożeń produktów do twarzy z claimem gluten-free wzrosła o 7%. Inne badanie Mintela (On-the-Go Formats Make a Splash with Female Skincare Users, styczeń 2018 r.) wskazuje, że 41% użytkowników kosmetyków jest zainteresowanych produktami zawierającymi ocet jabłkowy, a 38% – probiotyki. Z czego wynika rosnące zainteresowanie surowcami „spożywczymi” w kosmetykach? Oprócz mody na naturalne kosmetyki, wartość odżywcza warzyw i owoców jest wszystkim doskonale znana i nie podlega dyskusji, stąd to zaufanie niejako przekłada się na kosmetyki zawierające w składzie wspomniane składniki.

Rolnictwo biodynamiczne

Idea rolnictwa biodynamicznego sięga czasów przed Chrystusem, kiedy to ludzkość zaczęła uprawiać rośliny, natomiast za oficjalne początki przyjmuje się wiek XX, a twórcę – Rudolfa Steinera. Uprawy biodynamiczne funkcjonują zgodnie z rytmem natury, istotne są np. fazy Księżyca, uwzględnia się też w płodozmianie sąsiedztwo roślin. Rolnictwo biodynamiczne łączy w sobie elementy antropozofii, kosmologii i filozofii. W związku z naszą obecną modą na produkty ekologiczne, koncept holistycznych kosmetyków naturalnych czy kosmetyków biodynamicznych nie powinien być dla nas zaskoczeniem.

INCI od kuchni

* Matcha
„Zielone złoto Japonii” – to zielona herbata w proszku, o charakterystycznym intensywnym aromacie i głębokim smaku, ceniona ze względu na właściwości prozdrowotne i dietetyczne. Cechą wyróżniającą matcha tea jest zawartość antyoksydantów 137 razy większa niż w zwykłej zielonej herbacie. Matcha jest bogata w katechiny – najsilniejsze antyoksydanty, działające przeciwbakteryjnie i przeciwwirusowo, a także wzmacniające układ odpornościowy. Matcha tea to bogactwo EGCG (galusanu epigallokatechiny) – związku będącego pochodną katechiny, o silnym działaniu przeciwnowotworowym. Indeks ORAC (Oxygen Radical Absorbance Capacity), czyli zdolność pochłaniania reaktywnych form tlenu, w przypadku matcha jest około 25 razy większy niż dla jagód acai, 6 razy większy niż jagód goji i 7 razy większy niż ciemnej czekolady. Jest również bogata w witaminy C, E i β-karoten, wapń, cynk i potas. Matcha tea będzie redukować stres oksydacyjny, chronić skórę przed przedwczesnym starzeniem, szkodliwym wpływem zanieczyszczenia środowiska, aktywować proces odnowy komórkowej. Niektóre publikacje wskazują, że matcha tea poprawia metabolizm i wspomaga odchudzanie.

* Komosa ryżowa
Określana również jako quinoa lub ryż peruwiański, jest uprawiana od niemal 5000 lat w Ameryce Południowej. Znana jest także w USA, Kanadzie, Indiach i Wielkiej Brytanii, w Polsce jej odpowiednikiem jest komosa biała i wielonasienna. Określa się ją jako „święte zboże Inków” (choć tak naprawdę nie jest zbożem, porównuje się ją do zbóż ze względu na to, iż wytwarza nasiona bogate w skrobię). Komosa ryżowa jest bogata w białko, witaminy, minerały, błonnik i flawonoidy – kwercetynę i kampferol. Białko komosy ryżowej zawiera dużo lizyny i izoleucyny, czym przypomina białko zwierzęce. Quinoa Milk – surowiec będący ekstraktem z komosy – wykorzystywany jest w odżywkach do włosów, szamponach, balsamach do ciała, kremach do twarzy. Hydrolizowane proteiny komosy wspomagają regenerację suchych i zniszczonych włosów, przywracają włosom połysk i sprężystość.

* Amarantus
Inaczej szarłat wyniosły, reguluje biosyntezę cholesterolu, dzięki czemu pomaga zapobiegać chorobom serca. Zawartość błonnika w ziarnach amarantusa jest dwukrotnie wyższa niż w ziarnach pszenicy, pod względem zawartości żelaza przewyższa szpinak, a dawka 100 g nasion amarantusa pokrywa 1/3 dziennego zapotrzebowania na wapń. Dzięki tym wyjątkowym właściwościom roślina zyskała miano „zboża XXI wieku”. Charakterystyczną cechą oleju amarantusowego jest zawarty we frakcji niezmydlającej skwalen. Olej z amarantusa sprawdza się jako emolient redukujący transepidermalną ucieczkę wody. Działa przeciwstarzeniowo, przeciwzmarszczkowo, poprawia elastyczność skóry, ujędrnia i regeneruje.

* Ekstrakt z owsa
Jest bogaty w beta-glukan, łagodzi podrażnienia (m.in. po ekspozycji skóry na promieniowanie UV), nawilża, redukuje zmarszczki, ogranicza łamliwość włosów, nadaje im połysk.

* Ryż
Ma długą tradycję stosowania w kosmetyce. Związki aktywne wyizolowane z pędów ryżu to m.in.: fitosterole, γ-oryzanol (kompleks estrów kwasu ferulowego, steroli i stanoli), witaminy z grupy B. Ekstrakt z ryżu znaleźć można w kosmetykach do cery dojrzałej, wymagającej regeneracji.

* Kapusta
Medycyna ludowa od dawna wykorzystywała liście kapusty jako antidotum na stłuczenia, siniaki, owrzodzenia czy podrażnienia żołądka. Zielone liście kapusty stanowią źródło witaminy U (metylosulfoniometioniny), działającej ochronnie, usprawniającej zabliźnianie się skóry uszkodzonej w wyniku otarć, przyspieszającej jej regenerację. Witamina U wykorzystywana jest w kosmetykach do cery wrażliwej i alergicznej.

* Przyprawy
Zarówno pieprz biały, jak i czarny są owocami tej samej rośliny, z tą różnicą, iż pieprz biały jest owocem dojrzałym z usuniętą otoczką, natomiast czarny – niedojrzałym i wysuszonym. Olejek pieprzowy otrzymywany jest w procesie destylacji z parą wodną uszkodzonych i niepełnowartościowych owoców Piper nigrum L lub miału pieprzowego. Zarówno olejek pieprzowy, jak i owoce oraz liście pieprzu charakteryzują się właściwościami antyseptycznymi, przeciwbakteryjnymi, moczopędnymi, przeciwskurczowymi, zapobiegają zatruciom pokarmowym, łagodzą dolegliwości ze strony układu pokarmowego. Kosmetyki zawierające ekstrakt z pieprzu działają na skórę przeciwbakteryjnie, przeciwutleniająco oraz oczyszczająco. Kłącze imbiru zaś wykorzystywane jest w kosmetykach wyszczuplających, antycellulitowych i modelujących, ze względu na zawartość m.in. 0,6-3% olejków eterycznych (głównie gingerolu) o działaniu rozgrzewającym i stymulującym.

* Śliwka Kakadu
Jest żółto-zielonym owocem drzewa spotykanego w Australii oraz krajach tropikalnych. Na przekór nazwie, przypomina kształtem nie śliwkę, a migdał. Drzewo Kakadu, zmagające się na co dzień z intensywnym promieniowaniem słonecznym, wykształciło mechanizmy ochronne pozwalające przetrwać trudne warunki atmosferyczne. Śliwka kakadu jest najbogatszym źródłem witaminy C w świecie roślin, zawiera od 3,5 do 5,5% witaminy, podczas gdy dla grejpfrutów stężenie wit. C to około 0,5%. Ekstrakt z kakadu wykorzystywany jest w kosmetykach do cery dojrzałej, zmęczonej, wymagającej regeneracji, rozjaśniających cienie pod oczami. Surowiec ma za zadanie redukować stres oksydacyjny, stymulować syntezę pro-kolagenu i kwasu hialuronowego, rozjaśniać skórę i nadawać jej zdrowy blask.

Trend superfood to szeroki wybór surowców kosmetycznych – od ekstraktów warzywnych, przez zboża, nasiona, napoje (woda kokosowa, różne rodzaje herbaty), algi (zielony kawior czy wakame), po superowoce (kumkwat, moroszka, goji, żurawina, rokitnik, granat itd.).
Aneta Kołaczek
Aneta Kołaczek
Chemik, technolog kosmetyków, uczestniczka kongresów, szkoleń i konferencji dotyczących kosmetologii i przemysłu kosmetycznego, autorka publikacji branżowych.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

F
?

Zapisz się do newslettera!

Zapisz się do newslettera, nie przegap nowych informacji.
[FM_form id="1"]