K-beauty od dobrych kilkunastu miesięcy inspiruje nas do tego by poświęcić pielęgnacji skóry nieco więcej czasu i zamienić pospieszne wklepywanie kremu w przyjemny odprężający rytuał, kuszący bogactwem składników aktywnych. O tym jakie substancje aktywne cieszyły się szczególną popularnością w ostatnim czasie przeczytacie poniżej.
CICA Centella asiatica
Wąkrotka azjatycka zwana również Gotu kola lub „tygrysią trawą” jest rośliną występującą w Chinach, Indiach, Malezji, Indonezji, Australii, Południowej i Centralnej Afryce oraz Ameryce Południowej i zajmującą stanowiska tropikalne, wilgotne i zacienione. Wykorzystywana była od wieków w tradycyjnej medycynie Indii, Azji i Afryki w leczeniu chorób skóry i błon śluzowych.
Do głównych składników aktywnych warunkujących korzystne dla skóry działanie zaliczają się azjatykozyd i madekasozyd. Pierwszy związek przyspiesza regenerację naskórka i niweluje zmiany skórne towarzyszące m.in. trądzikowi, bliznowacenie skóry, działa przeciwobrzękowo, poprawia nawilżenie i elastyczność. Madekasozyd charakteryzuje się działaniem przeciwzapalnym i łagodzącym, pobudza fibroblasty do wytwarzania włókien kolagenu i elastyny.
Ekstrakt z wąkroty azjatyckiej stosowany jest w kosmetykach regenerujących, przeciwstarzeniowych, balsamach redukujących rozstępy, cellulit, ujędrniających i uelastyczniających skórę.
Witamina B12
Nazwa witamina B12 lub kobalamina obejmuje grupę związków nazwanych korynoidami, które w cząsteczce zawierają m.in. atom kobaltu. Witamina B12 jest szczególnie istotna dla prawidłowego działania szpiku kostnego, układu nerwowego i przewodu pokarmowego. Związek uczestniczy w procesie tworzenia otoczki mielinowej komórek nerwowych, syntezie przekaźników nerwowych, wraz z kwasem foliowym ma wpływ na proces syntezy DNA i RNA. Witamina B12 zapobiega rozwojowi anemii złośliwej.
W potocznym języku witaminę B12 określa się „różową witaminą” lub witaminą nastroju, ze względu na działanie antystresowe.
Kosmetyki zawierające w składzie witaminę B12 przeznaczone są dla cery wymagającej ujednolicenia kolorytu, rozjaśnienie i wygładzenia.
Glutation
Glutation czyli γ-glutamylocysteinyloglicyna charakteryzuje pewna „ciekawostka” w budowie chemicznej. Wyjątkowość struktury glutationu polega na tym, że z grupą α-aminową cysteiny wiąże się grupa nie α-, a γ-karboksylowa glutaminianu, formując w ten sposób nietypowe wiązanie peptydowe - wiązanie izopeptydowe. Drugą charakterystyczną cechą budowy tego związku jest obecność grupy tiolowej – SH należącej do reszty cysteiny, to właśnie z obecnością grupy –SH wiążą się właściwości biologiczne związku. Glutation jest najbardziej rozpowszechnionym w przyrodzie niskocząsteczkowym związkiem tiolowym.
Glutation jest antyoksydantem, uczestniczy w procesie eliminacji przebarwień skóry, reguluje pracę gruczołów łojowych. W Japonii i na Filipinach glutation jest dodawany do mydeł mających rozjaśniać skórę.