Emolienty dla skóry dziecka-CodziennikKosmetyczny.pl
Emolienty w pielęgnacji skóry dzieci urodzonych przedwcześnie
28 marca 2019
pielęgnacja skóry od wewnątrz-suplementy-CodziennikKosmetyczny.pl
Nutrikosmetyki – działanie kosmetyku od wewnątrz
3 kwietnia 2019

Oczarem oczarowani

oczar wirgilijski-CodziennikKosmetyczny
Według przewidywań Pinterestu, surowcem kosmetycznym, który będzie cieszył się w najbliższym czasie dużą popularnością jest oczar wirginijski. Czym ten niepozorny, pochodzący z Ameryki Północnej krzew o żółtych kwiatach wpisał się w tegoroczne trendy? Sprawdźmy.

Powtórka z botaniki

Oczar wirginijski – Hamamelis virginiana występuje w pasie przybrzeżnym Atlantyku, jego ojczyzną jest stan Wirginia i południowa Kanada. Do Europy został sprowadzony w XIX w, w Polsce pojawił się w 1808 r. w Krakowskim Ogrodzie Botanicznym, a uprawiany jest głównie na zachodzie kraju. Krzew jest ozdobą parków, choć ciężko znosi niskie temperatury. Roślina kwitnie – co nietypowe - na przełomie jesieni i zimy, gdy kwitnie, obsypana jest drobnymi żółtymi kwiatkami o przyjemnym zapachu, pozostającymi w zasadzie w ukryciu wśród pożółkłych liści.

Kosmetyczny potencjał

Oczar wirginijski cieszy się długą historią stosowania w medycynie i kosmetologii, a to ze względu na szeroki wachlarz właściwości i bogactwo składników aktywnych. Pędy, liście i korzeń oczaru zawierają m.in. garbniki, flawonoidy, kwasy organiczne, olejki eteryczne, polisacharydy, taniny.

Oczar wykazuje działanie przeciwbakteryjne, przeciwzapalne i redukujące ilość wydzielanego sebum, stąd polecany jest w pielęgnacji cery trądzikowej. Ekstrakt oczarowy poprawia ukrwienie tkanek, ma pozytywny wpływ na naczynka krwionośne, dlatego też wykorzystywany bywa w produktach do cery naczyniowej. Sprawdzi się w pielęgnacji cieni i obrzęków pod oczami, znajdziemy go również w aptecznych preparatach na opuchnięcia i siniaki. Łagodzi oparzenia, nawilża, działa regenerująco, normalizująco, antyoksydacyjnie. Działanie łagodzące wykorzystywane jest m.in. w produktach po goleniu i depilacji. Woda oczarowa jest również składnikiem farb do tatuażu, odpowiedzialnym za zapobieganie usuwaniu barwnika ze skóry.

W 2017 r. w Stanach Zjednoczonych na rynku istniało prawie 400 preparatów z wodą oczarową lub ekstraktami z oczaru. Czy woda oczarowa ma szansę podbić również rodzimy rynek? Choć surowiec ten wykazuje szerokie spectrum działania i stanowi bogactwo różnorodnych związków aktywnych, w literaturze naukowej niewiele jest o nim publikacji. Roślina ta wydaje się surowcem niedocenianym i prawdopodobnie nie wykorzystujemy wszystkich właściwości jakimi mogłaby służyć skórze.
Aneta Kołaczek
Aneta Kołaczek
Chemik, technolog kosmetyków, uczestniczka kongresów, szkoleń i konferencji dotyczących kosmetologii i przemysłu kosmetycznego, autorka publikacji branżowych.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

">
F
?

Zapisz się do newslettera!

Zapisz się do newslettera, nie przegap nowych informacji.

FreshMail.pl