Stylizacja rzęs w Polsce-CodziennikKosmetyczny.pl
Branża stylizacji rzęs w liczbach
18 kwietnia 2019
Liposukcja laserowa-modelowanie ciała-ginekomastia-CodziennikKosmetyczny.pl
Nowoczesna liposukcja laserowa jako metoda modelowania ciała i leczenia ginekomastii
23 kwietnia 2019

Lanolina i jej lecznicze właściwości

Lanolina i jej właściwości-CodziennikKosmetyczny.pl
Lanolina z chemicznego punktu widzenia jest woskiem. Otrzymywana jest poprzez oczyszczenie i odwodnienie wełny owczej z jej wydzieliny. Substancja ta jest naturalną mieszaniną substancji tłuszczowych, a dokładniej wielkocząsteczkowych alifatycznych estrów kwasów tłuszczowych z alkoholami sterolowymi i wolnych alkoholi tłuszczowych.
Lanolina znajduje zastosowanie w przemyśle kosmetycznym, chemicznym, farmaceutycznym oraz spożywczym (jest dodatkiem, który glazuruje żywność – E913). Znana jest z silnych właściwości zmiękczających, nawilżających i odżywczych. Jak się okazało, lanolina działa także leczniczo na wiele schorzeń.

Lecznicze działanie lanoliny

Lanolina wykazuje korzystny wpływ na gojenie się ran. Stosowana jest pomocniczo do leczenia pacjentów z różnymi schorzeniami dermatologicznymi, np. z owrzodzeniami goleni. Badania kliniczne przeprowadzone na oddziale dermatologicznym szpitala The Churchill w Oxfordzie w Wielkiej Brytanii wykazały, że lanolina nie powoduje zmian alergicznych ani podrażnieniowych w przypadku stosowania jej przez pacjentów z ogólnym zapaleniem skóry, z chronicznym owrzodzeniem podudzi, a także przez pacjentów wrażliwych na nią. Wykazano zatem, że substancja tłuszczowa pozyskiwana z gruczołów znajdujących się na skórze owiec jest bezpieczna do stosowania przez pacjentów nadwrażliwych z poważnie uszkodzoną skórą. Nawet u pacjentów z odczynem alergicznym na alkohole wosku wełnianego nie odnotowano kontaktowego zapalenia skóry. Zatem lanolina i preparaty z lanoliną mogą być stosowane jako farmakologiczne preparaty zmiękczające skórę u pacjentów nadwrażliwych, z poważnymi zaburzeniami dermatologicznymi.

Lanolina wykazuje udowodnione właściwości wspomagające leczenie ran, tworzenie warstwy ochronnej na skórze, wydłużone właściwości nawilżające skórę. Lanolina wykazuje również właściwości emoliencyjne powyżej 8 godzin od jej zastosowania na skórę, a jej bezpieczeństwo zostało potwierdzone badaniami klinicznymi. Lanolina redukuje objawy przesuszonej, podrażnionej, popękanej, otartej skóry w ciągu dwóch tygodni regularnego stosowania. Warstwa ochronna, jaką lanolina pozostawia na skórze, jest mocniejsza i skuteczniejsza niż warstwa pozostawiona po zastosowaniu gliceryny oraz wazeliny.

Dodatkowe właściwości lanoliny

Lanolina wykazuje wiele ciekawych właściwości zarówno leczniczych, jak i kosmetycznych:

• nadaje wodoodporność,
• nie rozpuszcza się w wodzie, ale bardzo dobrze ją wiąże, co wzmacnia jej właściwości nawilżające,
• wzmacnia połysk i intensywność kolorów,
• ogranicza ucieczkę wody z naskórka,
• wspomaga walkę z łuszczycą,
• jest dobrym emulgatorem i stabilizuje emulsje w/o.


Kiedyś lanolina uważana była za substancję, która powoduje silne alergie. Jak się później okazało, wynikało to tylko z niewłaściwego jej oczyszczenia. Dziś, jak wykazało wiele wyników badań klinicznych, lanolina jest nie tylko bardzo bezpieczna dla skóry, ale też wykazuje właściwości lecznicze.

Źródło: Biotechnologia.pl

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

F
?

Zapisz się do newslettera!

Zapisz się do newslettera, nie przegap nowych informacji.
[FM_form id="1"]