Wirtualna strzukawka_InventionMed_CodziennikKosmetyczny.pl
InventionMed zrewolucjonizuje branżę medycyny estetycznej dzięki opracowaniu wirtualnej strzykawki
14 maja 2019
Toniki kwasowe w pielęgnacji twarzy-CodziennikKosmetyczny.pl
Toniki kwasowe jako uzupełnienie pielęgnacji pokwasowej
20 maja 2019

Opuncja figowa – naturalna toksyna botulinowa

Opuncja figowa-właściwości-CodziennikKosmetyczny.pl
Na rynku znajdziemy wiele olejków kosmetycznych, które posiadają szereg dobroczynnych właściwości. Ostatnimi czasy hitem okazuje się olejek z opuncji figowej, który jest ceniony za właściwości przeciwstarzeniowe.
Opuncja figowa (Opuntia ficus-indica) pochodzi z Meksyku, ale uprawiana jest także w innych krajach europejskich. W zależności od gatunku można ją spotkać jako drzewo bądź krzew. Piękne owoce skrywają wiele witamin oraz mnóstwo korzystnych właściwości, sprawiając, że kosmetyki z opuncją są nazywane naturalną toksyną botulinową.

Od tamtego roku na rynku kosmetycznym obserwujemy bardzo duże zainteresowanie opuncją figową przez producentów kosmetyków, a to za sprawą jej głównej cechy – zdolności przeciwstarzeniowych. Bez wątpienia ten rok będzie należał do opuncji figowej jako dominującego surowca w kosmetykach do twarzy.

Jej owoc w czasie dojrzewania zmienia swój kolor z zielonego na czerwony. Pod twardą skórką pokrytą charakterystycznymi wypustkami znajduje się miąższ z malutkimi nasionkami. Na początku suszy się miąższ opuncji, a później wybiera pestki, z których tłoczy się olejek. Owoc opuncji jest bogaty w: witaminy A, C, E, B1 oraz B6, a także w żelazo, sód, magnez i potas. Wykorzystywana jest również w preparatach odchudzających ze względu na obecność w składzie błonnika.

Opuncja posiada wiele cennych medycznych właściwości, które znalazły zastosowanie w:
• leczeniu astmy,
• leczeniu niestrawności, nieżytów żołądka oraz jelit,
• leczeniu oparzeń, reumatyzmu w postaci okładów,
• łagodzeniu objawów kaca,
• profilaktyce antynowotworowej.


Właściwości

Wytłoczenie oleju z pestek opuncji jest pracochłonnym procesem ze względu na niską zawartość składników tłuszczowych w pestkach. W związku z tym jest jednym z najdroższych olejków na świecie. By otrzymać litr oleju potrzeba prawie milion pestek uzyskanych z pół tony owocu opuncji. Posiada potężną ilość NKKT sięgającą blisko 90%, sprawiając, iż wykazuje niezwykłe właściwości przeciwstarzeniowe oraz wygładzające skórę. Ponadto łagodzi stany zapalne, przyspiesza gojenie, a także uszczelnia barierę hydrolipidową naskórka.

Olejek bardzo dobrze się rozprowadza i wchłania, dzięki czemu nie pozostawia tłustej warstwy na skórze. Swe cenne właściwości zawdzięcza witaminie E – naturalnemu przeciwutleniaczowi oraz kwasowi linolowemu, który działa regenerująco. Olej z opuncji możemy spotkać w czystej postaci jako serum, jak również jako dodatkowy składnik w kremach.

Dla kogo jest polecany?

Może być stosowany na każdy rodzaj skóry. Ze względu na swe właściwości niekomogenne mogą go używać osoby borykające się z problemami trądzikowymi. Reguluje pracę gruczołów łojowych, likwiduje przebarwienia i blizny potrądzikowe. Posiada właściwości nawilżające oraz regenerujące. Bez obaw może być także stosowany przez osoby z cerą wrażliwą, bowiem wykazuje właściwości łagodzące. Regularne stosowanie oleju z opuncji figowej wygładza zmarszczki, ujędrnia skórę oraz działa nawilżająco.

Autor: Anna Barańska
Źródło: Biotechnologia.pl

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

F
?

Zapisz się do newslettera!

Zapisz się do newslettera, nie przegap nowych informacji.
[FM_form id="1"]