Borówka amerykańska
Do superowoców zaliczmy np. borówkę amerykańską, charakteryzującą się wysoką zawartością antocyjanów i działaniem przeciwutleniającym. Jej polska kuzynka – borówka czernica, bądź inaczej czarna jagoda, to bogactwo witaminy C (ostatnimi czasy cieszy się szczególną popularnością w kosmetykach), witamin z grupy B, witaminy PP, a także kwasów owocowych. Ze względu na zawartość prowitaminy A, obie borówki znalazły zastosowanie w suplementach diety przeznaczonych dla oczu.
Jagody goji
Jagody goji charakteryzują się cierpkim smakiem, wysoką zawartością witaminy C, beta-karotenu, minerałów. Goji inaczej kolcowój szkarłatny to trzecia roślina na świecie pod względem zawartości witaminy C, wyższe stężenia zawierają owoce camu camu i śliwka kakadu. Witamina C jest konieczna do prawidłowego przebiegu procesu hydroksylacji proliny do 4-hydroksyproliny, kluczowego elementu struktury kolagenu, bierze udział w procesach antyoksydacyjnych, hamuje aktywność tyrozynazy, wykazuje właściwości przeciwzapalne, w połączeniu z witaminą E wspomaga właściwości fotoprotekcyjne. Spożywanie tych superowoców poprawia pamięć i opóźnia procesy starzenia, w medycynie jagody goji cenione są ze względu na obecność związków mających pozytywny wpływ na ciśnienie krwi.
Granat
Pochodzące z rejonu Morza Śródziemnego, gorzkawe i soczyście czerwone owoce granatu to prawdziwa bomba związków o działaniu antyoksydacyjnym, witaminy C, minerałów m.in. fosforu. Granat jest źródłem kwasu elagowego i kwasu punikowego - rzadko spotykanego nienasyconego kwasu tłuszczowego o osiemnastu atomach węgla w cząsteczce, charakteryzującego się działaniem przeciwzapalnym i przeciwobrzękowym. Granat polecany jest w pielęgnacji cery dojrzałej, dotkniętej fotostarzeniem, suchej, podrażnionej. Granat nawilża, odżywia i regeneruje skórę, stymuluje syntezę kolagenu i elastyny, poprawia koloryt skóry.
Winogrona
Pestki i skórka czerwonych winogron zawierają proantocyjanidyny, flawonole i resweratrol, które zmiatają wolne rodniki, chronią skórę przed negatywnym wpływem środowiska zewnętrznego, hamują aktywność kolagenazy, chroniąc tym samym włókna kolagenu i elastyny. Ośrodki odnowy biologicznej oferują zabiegi określane mianem winoterapii, a chyba najbardziej znanym zabiegiem z wykorzystaniem wina i winorośli jest winna kuracja Johana Schrota, z której słynie uzdrowisko Dolni Lipowa w Czechach.
Truskawki
Kuszące kolorem, zapachem, będące zapowiedzią upragnionego lata truskawki są źródłem kwasów tłuszczowych m.in. linolowego, linolenowego, oleinowego i palmitynowego, tokoferoli, fitosteroli, minerałów (głównie potasu, fosforu i wapnia), witamin z grupy B, witaminy C, kwasu foliowego. Truskawki znane są z właściwości oczyszczających i odtruwających, odżywczych i ściągających, wzmacniają organizm, chronią przed anemią. Zespół naukowców z Włoch i Hiszpanii przeprowadził badania, które potwierdziły fotoprotekcyjne właściwości ekstraktu z truskawek.
Jabłka
Od dzieciństwa uczono nas, że jabłka należy jeść ze skórką, bo w skórce jest znacznie więcej cennych dla zdrowia substancji niż w miąższu – ta prawda jest cały czas aktualna. Jabłka są źródłem α-hydroksykwasów o działaniu keratolitycznym, stąd domowa maseczka z jabłek poprawia koloryt skóry, odświeża, delikatnie wygładza. Olej z pestek jabłka jest bogatym źródłem fitohormonów opóźniających procesy starzenia. Hormony roślinne, podobnie do hormonów ludzkich pełnią rolę sygnałów chemicznych, stymulują podziały komórkowe, regulują procesy wzrostu. Niektóre fitohormony pod względem budowy chemicznej i mechanizmu działania są podobne do hormonów ludzkich, stąd też znalazły zastosowanie w kosmetykach.
Gruszki
Upiększający, odżywczy, nawilżający, wygładzający, bakteriostatyczny i ściągający wpływ gruszek na skórę warunkują glukoza, fruktoza, sorbitol, minerały, garbniki katechinowe i polifenole.
Brzoskwinie
Brzoskwinie, odzwierciedlające swą rumianą skórką intensywność letniego słońca, regenerują, nawilżają i odmładzają skórę. Pestki brzoskwini są źródłem oleju dobrze tolerowanego przez wszystkie typy skóry i przypominającego swą budową chemiczną olej migdałowy. Sproszkowane pestki służą jako ścierniwo w peelingach.
Maliny
Maliny doskonałe remedium na przeziębienie, sprawdzą się w pielęgnacji cery normalnej i suchej. Maliny zmiękczają, odżywiają, nawilżają skórę. Olej z pestek malin jest antyoksydantem, posiada właściwości fotoochronne, działa łagodząco, rozjaśniająco i antyseptycznie, poprawia stopień nawilżenia i elastyczności skóry, jest bogatym źródłem witaminy E, niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych, karotenoidów i flawonoidów.
Nie pozostaje nam nic innego jak korzystać garściami z dobrodziejstw sadów i ogrodów, naturalnych fabryk piękna.