nowinki kosmetyczne-technologia-smart mirror-CodziennikKosmetyczny
Smart mirror – lusterko, które prawdę ci powie
12 marca 2018
kosmetyki naturalne a alergie
Kosmetyki naturalne – czy zawsze są bezpieczne?
19 marca 2018
Znajdziemy je w zarówno w profesjonalnych, jak i drogeryjnych kosmetykach. Pomogą oczyścić i rozjaśnić skórę, wygładzą zmarszczki, a nawet przywrócą jędrność. O jakich składnikach mowa? O kwasach, a właściwie hydrokwasach, bo to im się dzisiaj przyjrzymy.

Zastosowanie kwasów

Kwasy hydroksylowe (hydroksykwasy) uznawane są za eksfoliatory, czyli preparaty o właściwościach złuszczających. Możemy je podzielić na cztery grupy: alfa-hydrokwasy (AHA), beta-hydroksykwasy (BHA), lipo-hydroksykwas (LHA) i poli-hydroksykwasy (PHA). Różnią się one między sobą budową chemiczną oraz siłą oddziaływania na skórę. Substancje te można stosować na skórę twarzy i ciała w celu:

• usunięcia komórek martwego naskórka i regulacji odbudowy komórkowej, co skutkuje poprawą struktury, kolorytu i nawilżenia cery
• usunięcia przebarwień i blizn potrądzikowych
• odblokowania i oczyszczenia ujść mieszków włosowych (porów) i leczenia stanów zapalnych oraz wyprysków
• przygotowania skóry do zabiegów kosmetycznych
• stymulacji produkcji kolagenu, elastyny i kwasu hialuronowego


Rodzaje kwasów

Alfa-hydroksykwasy (AHA) rozpuszczają się w wodzie, dzięki czemu potrafią pokonać warstwę sebum i przeniknąć w głąb skóry. Ich działanie jest uzależnione od stężenia – mogą oczyszczać pory, złuszczać, ale także nawilżać. Polecane są osobom o cerze trądzikowej i skłonnej do powstawania niedoskonałości, ale również tym, których skóra jest zniszczona np. częstym opalaniem czy paleniem papierosów.

Do kwasów AHA zaliczamy:
• kwas glikolowy
• kwas mlekowy
• kwas jabłkowy
• kwas migdałowy


Beta-hydroksykwasy (BHA) – do tej pory tylko jedna substancja z tej kategorii znalazła zastosowanie w kosmetologii, a mianowicie kwas salicylowy. Pozyskuje się go z kory wierzby, liści brzozy, malin, senesu czy kwiatów rumianku. Jego działanie jest podobne do kwasów AHA – również przenika w głąb skóry, oczyszcza pory oraz posiada właściwości złuszczające i antybakteryjne. Bardzo pomocny w leczeniu trądziku, jednak z powodzeniem może też być stosowany przez osoby o skórze mieszanej, a nawet wrażliwej i naczyniowej.

Poli-hydroksykwasy (PHA) to substancje, które zyskują obecnie dużą popularność w kosmetyce. Mają właściwości podobne do kwasów AHA, jednak nie przyczyniają się do łuszczenia skóry, podrażnień czy zaczerwienienia. Nawilżają, oczyszczają i wzmacniają naturalną barierę lipidową skóry oraz naczynia krwionośne. Działają wolniej, dłużej i bardziej intensywnie, a jednocześnie nie drażnią. Korzyści z ich stosowania odniosą osoby o skórze wrażliwej oraz cierpiące na trądzik różowaty, łojotok, egzemę i łuszczycę.

• glukonolakton
• glukoheptanolakton
• kwas laktobinowy


LHA czyli kwas lipohydroksylowy to pochodna kwasu BHA, o podobnych właściwościach, jednak nieco innym działaniu. Znacznie wolniej przenika przez naskórek, dzięki czemu dłużej i głębiej go penetruje. Polecany w celu likwidacji zaskórników, ujednolicenia kolorytu skóry czy jako wsparcie w leczeniu trądziku. Nie powoduje podrażnień, zaczerwienienia oraz nadmiernego łuszczenia się naskórka.

Środki bezpieczeństwa

Kwasy mogą być bardzo skuteczne, jednak nieumiejętnie stosowane przyniosą więcej szkody niż pożytku. Do użytku domowego polecamy gotowe kosmetyki, które w swoim składzie zawierają te substancje. Jeśli marzą Wam się bardziej spektakularne efekty, udajcie się do, doświadczonej w tym zakresie, kosmetolog.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

F
?

Zapisz się do newslettera!

Zapisz się do newslettera, nie przegap nowych informacji.
[FM_form id="1"]