Codzienna pielęgnacja skóry jest warunkiem zachowania jej dobrej kondycji i opóźnienia procesów starzenia. Niestety zewnętrzna „pielęgnacja” może nie wystarczyć, ponieważ ogromną rolę w wyglądzie naszej cery odgrywa dieta. Często wystarczyć mogą niewielkie zmiany, wyeliminowanie lub wkomponowanie pewnych składników do codziennego menu, aby znacznie poprawić stan skóry.
Kiwi
Kiwi swoje dobroczynne właściwości zawdzięcza dużej zawartości wielu witamin, cynku, żelaza, miedzi, magnezu, wapnia, potasu i enzymów. Witamina C zapobiega starzeniu się skóry poprzez neutralizowanie niszczycielskich wolnych rodników, odbudowuje włókna kolagenu i elastyny, od których zależy jędrność i elastyczność skóry. Witamina C wzmacnia także naczynia krwionośne, zapobiegając mikropęknięciom. Znajdujący się w kiwi cynk wzmacnia skórę, włosy i paznokcie. Na uwagę zasługuje również witamina E, czyli tzw. witamina młodości, która pomaga nawilżyć cerę, wygładza ją i sprawia, że twarz nabiera zdrowego wyglądu. Dodatkowo, chroni skórę przed fotostarzeniem.
Granat
Granat jest źródłem ogromnej ilości polifenoli, które są silnymi antyoksydantami, chroniącymi nas przed przedwczesnym starzeniem i zapobiegającymi rozwojowi chorób nowotworowych. Spożywanie granatów poprawia koloryt skóry, wygładza ją i spłyca zmarszczki. Aby zauważyć pozytywne zmiany działania składników odżywczych zawartych w granacie, należy spożywać jeden granat lub szklanka soku z tego owocu dziennie.
Cytryna, pomarańcza, grapefruit
Cennymi „składnikami” tych cytrusów są przede wszystkim flawonoidy i witamina C, choć co ciekawe- znacznie więcej tej witaminy znajdziemy w truskawkach! Flawonoidy zawarte w cytrusach pomagają dłużej zachować młody wygląd i zapewniają skórze gładkość. Wcieranie soku z cytryny w skórę to również znany sposób na jej rozjaśnienie i pozbycie się przebarwień. Wcieranie miąższu w suchą skórę na łokciach czy piętach pomoże natomiast pozbyć się martwego naskórka.
Owoce morza
Krzem i cynk zawarte w owocach morza przeciwdziałają zwiotczeniom, zapobiegają zmarszczkom i poprawiają elastyczność skóry. Krzem pomaga zredukować cellulit i wzmacnia naczynka krwionośne. Cynk ponadto neutralizuje wolne rodniki i wspomaga produkcję kolagenu.
Jajko i wątróbka
Jajko i wątróbka zawierają dużą ilość witaminy A w formie dobrze przyswajalnego retinolu, który dotlenia skórę, spowalnia starzenie, wzmacnia włókna kolagenu i elastyny. Ta sama witamina w postaci beta-karotenu (który w organizmie jest przekształcany w retinol) – występuje w owocach i warzywach, takich jak marchew, pomidor, morele, papryka, sałacie, szpinaku, brokułach. Witamina A poprawia koloryt skóry i pomaga dłużej utrzymać opaleniznę.
Orzechy, migdały
Wysoka zawartość witaminy E w orzechach i migdałach pomaga przeciwdziałać procesom zapalnym, chronić włókna kolagenowe, łagodzić skutki działania promieni UV, ujędrniać i uelastyczniać skórę. Nienasycone kwasy tłuszczowe odpowiadają za nawilżenie skóry i pomagają neutralizować toksyny. Orzechy i migdały zawierają także dużą ilość cynku.
Autor: Aleksandra Szewerniak