jaki ebłędy popełniamy w pielęgnacji twarzy-CodziennikKosmetyczny
Najczęstsze błędy w pielęgnacji twarzy
18 października 2018
czy kosmetyki są bezpieczne-wywiad z Tomaszem Bujakiem-CodziennikKOsmetyczny
Czy kosmetyki są bezpieczne? [Wywiad]
29 października 2018
Definicja witamin mówi, iż są to związki niezbędne do prawidłowego przebiegu procesów biochemicznych w organizmie. Oprócz doskonale nam znanych i przyjmowanych już od czasów dzieciństwa witamin, naukowcy wyodrębnili związki chemiczne, które nie spełniają wszystkich kryteriów koniecznych, by zaliczyć je do witamin, ale wykazują (podobnie jak witaminy) m.in. właściwości pielęgnacyjne i korzystny wpływ na stan skóry. Związki takie zostały nazwane „witaminami rzekomymi”, bądź „quasi-witaminami”.

Witamina F

Niezbędne Nienasycone Kwasy Tłuszczowe określane też jako „witamina F”, są mieszaniną kwasów tłuszczowych, m.in. linolowego i linolenowego. Niedobory NNKT objawiają się m.in.: osłabieniem bariery ochronnej skóry, nadmiernym łuszczeniem się skóry, zaburzeniami keratynizacji naskórka. Kwas linolowy jest budulcem Ceramidu 1, jednego z siedmiu zidentyfikowanych w warstwie rogowej skóry ceramidów, kwas linolenowy wykazuje właściwości przeciwzapalne i łagodzące. Niedobór NNKT w diecie młodzieży w okresie dojrzewania wywołuje szereg objawów typowych dla trądziku – sebum staje się mniej płynne, przez co powoduje zatykanie ujść gruczołów łojowych, powstawanie zaskórników i stanów zapalnych.

Witamina N

Kwas liponowy, czyli witamina N wykazuje właściwości przeciwutleniające, łagodzi niektóre objawy towarzyszące starzeniu się skóry, bowiem uczestniczy w procesie przekształcania witaminy A w kwas retinowy, przyczyniający się do spowolniania procesu powstawania zmarszczek. Kwas liponowy w połączeniu z acetylo-l-karnityną wykazują właściwości przeciwutleniające i przywracają mitochondriom komórkowym ich prawidłowe funkcje, zaburzone przez działanie wolnych rodników.

Karnityna

Karnityna bierze udział w reakcjach biochemicznych mających na celu zapewnienie stałego dopływu energii. Źródłem karnityny w naszym pożywieniu są m.in. żółty ser, mleko, baranina, ryby oraz wołowina. Suplementacja karnityny towarzyszy często dietom odchudzającym. W trakcie diety i towarzyszącej diecie aktywności fizycznej organizm powinien otrzymywać większe dawki karnityny. Podczas wysiłku fizycznego naszym mięśniom potrzebna jest energia, źródłem energii są spalane przez organizm kwasy tłuszczowe, a karnityna pełni rolę przenośnika łańcuchów kwasów tłuszczowych do mitochondriów, gdzie zachodzi proces pozyskiwania cząsteczek ATP – energii. Karnityna jest stosowana m.in.w składzie kosmetyków antycellulitowych.

Witamina U

Witamina U czyli metylosulfoniometionina wykazuje właściwości łagodzące, zdolność przyspieszania procesów regeneracji uszkodzeń naskórka i wykorzystywana bywa w kosmetykach do cery wrażliwej i alergicznej. Jej naturalnym źródłem są zielone liście kapusty. Witamina U sprawdza się także w pielęgnacji cery dojrzałej, przesuszonej, zniszczonej działaniem UV.

Alternatywy dla witaminy A

Witamina A i jej pochodne od lat z niesłabnącym powodzeniem wykorzystywane w dermatologii i kosmetologii, inspirują naukowców do poszukiwania związków o działaniu alternatywnym do retinoidów, ale o odmiennej budowie chemicznej.

Przykładem takiego związku może być syntetyczny flawonoid (DHMC) o strukturze identycznej z flawonoidem występującym naturalnie w rabarbarze himalajskim i tawlinie jarzębolistnej. Substancja stymuluje syntezę kolagenu i kwasu hialuronowego, reguluje proces keratynizacji naskórka, normalizuje transepidermalną ucieczkę wody, przeciwdziała zmarszczkom i wygładza skórę, czyli działa podobnie jak retinol, nie wywołując przy tym podrażnień.

Bakuchiol - coraz częściej spotykany w kosmetykach przeciwzmarszczkowych - jest pochodną terpenów, występują w naturze m.in. w nasionach i liściach rośliny Psoralea corylifolia. Substancja badana była pod kątem właściwości przeciwtrądzikowych, zwalczania bakterie P. acnes, Candida a., S. aureus i S. epidermidis, zdolności zmniejszania aktywność enzymu 5-alfa-reduktazy oraz właściwości przeciwstarzeniowych.
Aneta Kołaczek
Aneta Kołaczek
Chemik, technolog kosmetyków, uczestniczka kongresów, szkoleń i konferencji dotyczących kosmetologii i przemysłu kosmetycznego, autorka publikacji branżowych.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

F
?

Zapisz się do newslettera!

Zapisz się do newslettera, nie przegap nowych informacji.
[FM_form id="1"]