Odpowiednia pielegnacja to podstawa_CodziennikKosmetyczny.pl
Jak wspomóc skórę dłoni?
24 września 2019
Polacy lubią pachnieć świeżo_CodziennikKosmetyczny.pl
Jak pachną Polacy? Wywiad z Mateuszem Skawskim
4 października 2019

Sezam w kosmetyce

Sezam w kosmetykach_CodziennikKosmetyczny.pl
Sezam jest znaną od lat rośliną oleistą, często i chętnie uprawianą, posiadającą zastosowanie zarówno w przemyśle spożywczym, jak i kosmetycznym. Od lat stosowany był w medycynie ajurwedyjskiej w przypadku leczenia między innymi migreny. Nasiona sezamu bogate są w niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe i inne cenne w pielęgnacji skóry składniki.

Botanika i pochodzenie

Sezam (Sesamum Indicum) to jednoroczny krzew z rodziny Pediliaceae. Sezam osiąga wysokość od 0,5 do 2,5 metra. Posiada owalne liście oraz kwiaty w kształcie dzwonka. Nasiona sezamu mają niewielkie rozmiary, są płaskie, bogate we frakcje olejowe, posiadają białą, szarą lub czarną barwę.

Zakłada się że sezam pochodzi z Etiopii i do Ameryki przybył wraz z niewolnikami, którzy dodawali nasiona do potraw. Obecnie sezam występuje w obszarach tropikalnych i subtropikalnych, przeważnie w Indiach, Chinach, Ameryce Południowej i Afryce.

Skład sezamu

Głównym składnikiem nasion sezamu jest sezamina, która należy do grupy związków o nazwie lignany. Lignany są szeroko występującą klasą naturalnych składników. Ponadto nasiona bogate są w niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe. Około 50% nasion sezamu stanowią składniki tłuszczowe. Zawierają także duże ilości błonnika, węglowodanów i białka.

Działanie i zastosowanie sezamu

Badania dowodzą, że olej z nasion sezamu posiada cenne właściwości neutralizujące wolne rodniki, które mogą być przyczyną chorób cywilizacyjnych. Wolne rodniki, które występują w nadmiernych ilościach i nie zostały zneutralizowane, mogą niszczyć struktury komórek i tkanek. Nasiona sezamu bogate są też w witaminę E oraz koenzym Q10, które działają przeciwstarzeniowo.

Ponadto udowodniono, że olej sezamowy obniża indeks glikemiczny i poziom cholesterolu, zmniejsza zawartość trójglicerydów w krwiobiegu, co powoduje przekształcenie ich do kwasów tłuszczowych. Dzięki tym właściwościom sezamina posiada także mechanizm stymulowania procesu adipogenezy.

Olej sezamowy odgrywa istotną rolę w indyjskiej medycynie Ajurwedzie. Jest on stosowany jako olej do masażu podczas rytuału, który ma za zadanie poprawić przepływu energii oraz usunąć zanieczyszczenia i toksyny z organizmu. Olej jest również stosowany w kosmetyce jako substancja przeciwbakteryjna w wielu produktach.

Źródło: Biotechnologia.pl

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

F
?

Zapisz się do newslettera!

Zapisz się do newslettera, nie przegap nowych informacji.
[FM_form id="1"]