Endolift - co powinniśmy wiedzieć o zabiegu-CodziennikKosmetyczny.pl
Endolift – wszystko co chcielibyście wiedzieć na temat jego działania
5 lutego 2020
hity medycyny estetycznej-CodziennikKosmetyczny.pl
Hity medycyny estetycznej – na co postawić w nowym roku?
10 lutego 2020

Olej ryżowy – właściwości i zastosowanie

Olej ryżowy-zastosowanie-CodziennikKosmetyczny.pl
Nikogo w dzisiejszych czasach już to nie dziwi, że każdą roślinę można wykorzystać jako surowiec kosmetyczny po odpowiedniej obróbce technologicznej. Świetnym przykładem takiej rośliny zbożowej jest ryż, z którego otrzymuje się olej posiadający wiele cennych właściwości, które przynoszą korzyści zarówno w świecie farmacji, jak i w przemyśle kosmetycznym.

Właściwości

Olej ryżowy otrzymywany jest z otrąb ryżowych, które są pozostałością poprodukcyjną. Powstaje w procesie ekstrakcji rozpuszczalnikami organicznymi. W zależności od użytego rozpuszczalnika pozyskuje się różną ilość fitoskładników. Olej ryżowy jest cennym źródłem kwasów tłuszczowych. W jego składzie obecny jest m.in. kwas linolowy, linolenowy, oleinowy, mirystynowy, palmitynowy oraz stearynowy. Jak wiadomo, niedostateczna ilość kwasu linolowego w naszym organizmie sprawia, iż dochodzi do przesuszenia skóry. Stosowanie tego oleju pozwala pozbyć się nieprzyjemnego uczucia suchości naskórka. Olej ten zawiera również "witaminę młodości", czyli witaminę E, a także ceramidy odpowiedzialne za odżywienie skóry oraz wygładzenie drobnych zmarszczek.

W jego składzie bardzo ważną substancją jest gamma-oryzanol – to połączenie estrów steroli roślinnych oraz kwasu ferulowego z innymi związkami organicznymi. Okazuje się, iż jego działanie przeciwstarzeniowe jest kilkakrotnie większe niż witaminy E. Obecność witaminy E i gamma-oryzanolu sprawia, iż olej ryżowy posiada silne właściwości przeciwstarzeniowe.

Kolejną cenną właściwością tego oleju jest rozjaśnianie przebarwień. Systematyczne stosowanie tego oleju sprawi, iż cera stanie się promienna i pełna blasku. Olej ryżowy nadaje się do stosowania do każdego rodzaju cery. Szczególnie rekomenduje się go dla osób posiadających cerę wrażliwą oraz dojrzałą. Już po kilku zastosowaniach widać różnicę w stanie cery.

Olej ten świetnie sprawdza się także w pielęgnacji włosów. Bardzo dobrze pielęgnuje skórę głowy. Pobudza cebulki włosowe, dzięki czemu włosy są zdrowsze oraz szybciej rosną. Sprawdza się także w zabiegu olejowania włosów, sprawiając, że włosy odzyskują swój blask, a także stają się mocniejsze i zdrowsze.

Zastosowanie w kosmetyce

Olej ryżowy posiada wiele zastosowań, zarówno w czystej postaci, jak i jako dodatek do kremów czy innych olejków. Jest przydatny w czasie masażu, sprawiając, że skóra staje się nawilżona i wygładzona. Może być stosowany równocześnie z innymi olejkami w celu wzmocnienia efektu. Osoby lubiące przygotowywanie domowych maseczek do twarzy mogą bez wahania użyć tego olejku jako bazy. Świetnie sprawdza się także jako dodatek do maseczek do włosów. Nie wysusza ani nie pozostawia tłustego filmu na włosach. Doskonale spełnia swe zadanie, nawilżając i natłuszczając skórę, przez co jest alternatywą do oliwki do ciała dla maluszków.

Zastosowanie w farmacji

Olej ryżowy jest mało popularnym olejem w Polsce w przeciwieństwie do krajów azjatyckich. Jednak powoli docenia się jego właściwości terapeutyczne, dzięki czemu zyskuje na popularności.

Przede wszystkim należy podkreślić jego właściwości przeciwstarzeniowe, które zawdzięcza silnym przeciwutleniaczom w swym składzie. Olej ten, stosowany przez kobiety w czasie menopauzy, łagodzi jej objawy, tj. uderzenia gorąca czy zaczerwienienie twarzy. Chroni osoby regularnie go spożywające przed chorobami sercowo-naczyniowymi, a także obniża u nich poziom cholesterolu.

Osoby zmagające się z wysokim ciśnieniem powinny docenić jego właściwości, bowiem olej ryżowy obniża ciśnienie krwi. Dodatkowo podkreśla się jego działanie przeciwzapalne. Ważną cechą jest pomoc w utrzymaniu prawidłowej masy ciała przez osoby dbające o linię.

Autor: Anna Barańska
Źródło: Biotechnologia.pl

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

F
?

Zapisz się do newslettera!

Zapisz się do newslettera, nie przegap nowych informacji.
[FM_form id="1"]