Dlaczego dobre kremy naturalne z filtrem UV bielą_CodziennikKosmetyczny.pl
Dlaczego dobre kremy naturalne z filtrem UV bielą?
13 sierpnia 2020
Czystość powietrza w salonie_CodziennikKosmetyczny.pl
Trzy urządzenia, które zapewnią czyste powietrze w Twoim salonie
19 sierpnia 2020

Olej z nasion arbuza – właściwości i zastosowanie

Nasiona arbuza - właściwości dla skóry_CodziennikKosmetyczny.pl
Słodki, orzeźwiający arbuz jest świetną przekąską w lecie. Jest składnikiem superfoods. Znajdujące się w nim pestki stanowią cenne bogactwo składników, a powstający z nich olej po odpowiedniej obróbce jest wyjątkowym składnikiem kosmetyków do twarzy, ciała i włosów. Najbardziej cenionym atutem oleju z nasion arbuza są jego właściwości przeciwstarzeniowe.

Właściwości oleju z nasion arbuza

Olej z nasion arbuza posiada w swym składzie witaminę A, witaminy z grupy B, witaminę C, jak również cynk, selen i potas. Jest bogaty w kwasy tłuszczowe: palmitynowy, stearynowy, oleinowy, linolowy. Obecność kwasów zapewnia głębokie nawilżenie skóry, a także możliwość przywrócenia jej elastyczności. Ta właściwość olejku świetnie sprawdzi się w kosmetykach chroniących przed powstawaniem rozstępów, jak również wspomoże walkę z już istniejącymi. Olej z nasion arbuza posiada w swym składzie wysoką zawartość antyoksydantów, dzięki czemu wykazuje działanie przeciwstarzeniowe. Znajduje zastosowanie w preparatach anti-aging. Olejek ten ma lekką konsystencję, dobrze się wchłania i nie pozostawia nieprzyjemnej, lepkiej warstwy na skórze. Świetnie nadaje się do pielęgnacji każdego rodzaju cery, także suchej i tłustej, które są trudne w pielęgnacji. Nie jest komedogenny, dlatego nadaje się do cery tłustej, bowiem nie zapycha porów. Może wspomagać leczenie trądziku. Olej z pestek arbuza znajduje zastosowanie także w pielęgnacji włosów. Włosy po jego użyciu stają się miękkie i błyszczące. Niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe (NNKT) obecne w oleju nawilżają skórę głowy, a także chronią włosy przed rozdwajaniem. Pomaga także w redukcji świądu skóry głowy. Olejek ten może być stosowany sam lub w połączeniu z innymi olejkami wzmacniając ich działanie. Lekka konsystencja olejku sprawia, że świetnie nadaje się do masażu. Stosowany jest także z innymi olejkami eterycznymi podczas aromaterapii. Coraz częściej jest używany w recepturach kosmetycznych olejków do ciała czy peelingów. Wykazuje właściwości przeciwzapalne, dzięki czemu świetnie nadaje się do cery wymagającej regeneracji.

Zastosowanie w kosmetyce

Olej z nasion arbuza będzie świetny jako składnik formulacji kremów do twarzy, pomadek do ust czy balsamów do ciała. Dodatkowo obecność niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych sprawia, że olej z nasion arbuza doskonale sprawdzi się w preparatach do włosów oraz skóry głowy, zapewniając jej nawilżenie oraz blask włosów. Jest składnikiem, który zdecydowanie powinien zostać doceniony za szereg dobroczynnych właściwości.

Olej z pestek arbuza wykazuje korzystne właściwości, które znajdują zastosowanie w farmacji:
• posiada właściwości przeciwzapalne,
• chroni przed pasożytami,
• zmniejsza stany zapalne układu moczowego, szczególnie jest ceniony za poprawę wydalania kwasu moczowego z organizmu.


Autorka: Anna Barańska
Źródło: Biotechnologia.pl

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

F
?

Zapisz się do newslettera!

Zapisz się do newslettera, nie przegap nowych informacji.
[FM_form id="1"]