Nasz wzrok jest przemęczony, bo każdego dnia musi radzić sobie z godzinami spędzonymi przed monitorem komputera i innych urządzeń, zanieczyszczeniem powietrza, nieodpowiednim oświetleniem czy wysuszającą klimatyzacją.
Długotrwała praca przy komputerze potrafi znacznie nadwyrężyć wzrok. Sama tego doświadczam. Męczy mnie długie siedzenie przed monitorem, czuję nieprzyjemne pieczenie, suchość i zaczerwienienie oczu.
Przyczyną może być również to, że po wielogodzinnym przesiadywaniu przy komputerze, w domu odpoczywamy przy kolejnych monitorach emitujących światło i odblaski: telewizorze, smartfonie czy tablecie. W konsekwencji nasz wzrok nie może odpocząć i się zregenerować.
Na jakość i kondycję wzroku, oprócz nawyków higienicznych, wpływ ma również dieta. Powinna ona być bogata w składniki, które biorą udział w regeneracji oczu oraz ostrości widzenia. W naszym codziennym jadłospisie powinniśmy szukać: witamin A, C, E oraz tych z grupy B, beta-karotenu, luteiny, zeaksantyny, i nienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3.
Beta-karoten ma szczególne znaczenie wśród innych karotenoidów, ponieważ jest prekursorem witaminy A. Prawidłowe stężenie witaminy A w organizmie chroni przed wieloma poważnymi chorobami. Witamina A odpowiedzialna jest za widzenie, bierze udział w procesach zachodzących w siatkówce za sprawą rodopsyny, czyli purpury wzrokowej. Odgrywa ważną rolę w procesie rozrostu tkanki kostnej oraz komórek nabłonkowych, w szczególności błony śluzowej jamy ustnej, przewodu pokarmowego, układu moczowego, dróg oddechowych, również narządu wzroku. Awitaminoza prowadzi do zaburzenia wzrostu u dzieci, wysychania i rogowacenia naskórka, rogowacenia części nerek i powstawania kamieni, kurzej ślepoty, wysychania rogówki i jej rozmiękczania, czego konsekwencją może być całkowita ślepota.
Najwięcej beta-karotenu jest w marchwi, szpinaku, dyni, pomidorach i w morelach. Alfa-karoten jest w dyni. Niewielkie dawki karotenoidów znajdują się w nabiale, zwłaszcza w mleku krów karmionych świeżą trawą. Karoten występuje też w żółtku jaja. Ponadto źródłem karotenoidów są warzywa: marchew, słodkie ziemniaki, pietruszka naciowa, jarmuż, szpinak, papryka, morele, brokuły, pomidory.
Luteina pochłania szkodliwe promieniowanie ultrafioletowe, chroniąc przed nim siatkówkę i soczewkę. Jest naturalnym filtrem przeciwsłonecznym. Pozwala na lepsze widzenie w nocy, zapobiega zaćmie i chroni plamkę żółtą przed zwyrodnieniem, które jest przyczyną ślepoty. Jest wykorzystywana w leczeniu retinopatii cukrzycowej. Luteina obecna jest w glonach, szpinaku, jarmużu, kapuście włoskiej, kukurydzy i brokułach. Zeaksantyna występuje m.in. w kukurydzy, dzikiej róży i w rokitniku.