Aplikacja dla personelu medycznego_CodziennikKosmetyczny.pl
Aplikacja, dzięki której łatwiej będzie kształcić personel medyczny?
30 października 2020
Jak sobie poradzić w pandemii_CodziennikKosmetyczny.pl
Zawód: kosmetolog [pandemia]
4 listopada 2020

Właściwości i zastosowanie oleju z nasion kolendry i pietruszki w kosmetyce

Olej z nasion kolendry i pietruszki_CodziennikKosmetyczny.pl
Rośliny, które wykorzystujemy każdego dnia w kuchni, aby wzbogacić smak naszych potraw, mogą również, po odpowiedniej obróbce technologicznej, stać się składnikami naszych kosmetyków. Niepozorna kolendra i niezbyt lubiana ze względu na jej zapach pietruszka posiadają wiele drogocennych właściwości, które bardzo dobrze sprawdzają się głównie w pielęgnacji cery trądzikowej, a także podczas masażu. Olej z kolendry potrafi dodatkowo ukoić skołatane nerwy. Warto przyjrzeć się bliżej właściwościom i zastosowaniu tych niepozornych roślin, które mogą przynieść wiele korzyści naszej skórze i uporać się z jej dotychczasowymi problemami.

Olej z nasion pietruszki – właściwości

Olej z nasion pietruszki posiada żółty kolor oraz zapach typowy dla tego warzywa. Jest źródłem kwasów tłuszczowych: jednonienasyconych i wielonienasyconych. W jego składzie znajdziemy m.in. kwas linolowy i kwas oleinowy. Kwas linolowy świetnie sprawdza się w pielęgnacji cery tłustej, bowiem przyczynia się do poprawy funkcjonowania gruczołów łojowych, a także zmniejszenia ilości zaskórników. Ponadto poprawia koloryt skóry. Można go stosować przy każdym typie skóry, aczkolwiek najlepiej sprawdza się w pielęgnacji cery tłustej i dojrzałej oraz u osób walczących z nierównym kolorytem skóry. Olej ten wzmacnia także naczynia krwionośne. Znajdziemy go na etykietach kosmetyków pod nazwą: Carum Petroselinum (Parsley) Seed Oil.

Zastosowanie w kosmetyce

Olej z nasion pietruszki posiada szerokie zastosowanie w kosmetyce. Można go używać zamiast balsamu do ciała. Należy pamiętać nałożyć go bezpośrednio po kąpieli, by ułatwić jego wchłanianie, a także aplikację na skórę. Drugim sposobem jest dodanie kilku kropel oleju z pietruszki do wanny i wmasowanie pozostałej warstwy na skórze po kąpieli. Tak, jak większość olejów, można go stosować do masażu, także po zmieszaniu z innymi olejami. Ze względu na zapach, który nie każdemu się podoba, można dodać do niego naturalne olejki eteryczne. Olej z nasion pietruszki można stosować także na włosy podczas zabiegu olejowania. Można go również nakładać na końcówki włosów. Świetnie nadaje się do pielęgnacji zrogowaciałej skóry pięt i suchych dłoni jako dodatek do stosowanego codziennie kremu. Olej z pietruszki nie powinien być stosowany przez kobiety w ciąży oraz karmiące matki.

Olej z nasion kolendry – właściwości

Olejek z kolendry posiada mocny, charakterystyczny zapach. W olejku tym znajdują się kwasy tłuszczowe, w przeważającej ilości jednonienasycone. Znajdują się w nim też sterole roślinne, tj. kampesterol, stigmasterol, sitosterol. Olej z kolendry jest bogaty w minerały: potas, wapń, magnez, żelazo, a także witaminy A, C i K. Bardzo cennym atutem olejku z kolendry są jego właściwości przeciwdrobnoustrojowe. Olejek ten bardzo szybko się wchłania, jednocześnie nie pozostawiając tłustej warstwy. Olejek z kolendry, nałożony na skórę, zapewnia jej aksamitną gładkość. Znajdziemy go na etykietach kosmetyków pod nazwą: Coriandrum Sativum Seed Oil.

Zastosowanie w kosmetyce

Olejek z kolendry wspomaga pielęgnację skóry osób zmagających się z wieloma problemami skórnymi. Wspomniane wcześniej właściwości przeciwdrobnoustrojowe tego olejku sprawiają, że świetnie sprawdza się w pielęgnacji u osób, które walczą z trądzikiem. Wykazuje działanie łagodzące, wspomagając kurację osób z cerą wrażliwą. Olej z kolendry polecany jest w pielęgnacji skóry trądzikowej, łojotokowej, a także u osób ze skłonnością do powstawania zaskórników. Kolendra znana jest przede wszystkim jako roślina uspokajająca, dzięki czemu zapewnia spokojny sen oraz ukojenie nerwów. Podobnie, jak olejek z pietruszki, doskonale sprawdza się podczas masaży odprężających. Olejek z kolendry, dodany do ulubionego kremu do stóp lub rąk, spodoba się „wiecznym zmarzluchom”, gdyż wywołuje uczucie ciepła. Olejek z kolendry może być zastosowany bezpośrednio na włosy, a także jako dodatek do odżywki, zapewniając im odżywienie. Zapobiega wypadaniu włosów.

Autor: Anna Barańska
Źródło: Biotechnologia.pl

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

F
?

Zapisz się do newslettera!

Zapisz się do newslettera, nie przegap nowych informacji.
[FM_form id="1"]