Zabiegi kosmetyczne z czekoladą_CodziennikKosmetyczny.pl
Czekolada w zabiegach kosmetycznych
25 listopada 2020
Trądzikowy efekt jojo_CodziennikKosmetyczny.pl
Jak uniknąć trądzikowego efektu jojo? #WłączLeczenie
7 grudnia 2020

Orzeźwiające i energetyzujące cytrusy w kosmetykach

Cytrusy w kosmetykach_CodziennikKosmetyczny.pl
Z każdego owocu w odpowiedni sposób można wycisnąć wszystko to, co najlepsze, a następnie wykorzystać jego dobroczynne substancje, aplikując na skórę. Oprócz walorów smakowych owoce cytryny i grejpfruta posiadają wiele korzystnych właściwości kosmetycznych, które sprawiają, iż warto sięgnąć po nie podczas tworzenia formulacji kosmetycznych. Olejki cytrusowe świetnie sprawdzają się w pielęgnacji cery trądzikowej, gdyż posiadają właściwości antybakteryjne. Ponadto cytrusy mają piękny, orzeźwiający zapach, który przypada do gustu wielu z nas.

Olejek z grejpfruta

Olejek z grejpfruta posiada intensywny, charakterystyczny cytrusowy zapach. Zawiera wiele cennych substancji. Olejek z grejpfruta jest bogaty w substancję zwaną limonenem, która jest także w innych owocach cytrusowych, tj. pomarańczach czy cytrynach. W jego składzie możemy także znaleźć: linalol, miren, tujen, pinen, octan decylu czy aldehyd kaprynowy. Obecny w olejku grejpfrutowym limonen wykazuje właściwości antyoksydacyjne. Olejek z grejpfruta posiada szerokie zastosowanie kosmetyczne. Znaną właściwością grejpfruta jest działanie antycellulitowe, ponieważ pobudza krążenie. W związku z tym bardzo często wykorzystuje się ten olejek w preparatach antycellulitowych. Dodatkowo świetnie ujędrnia skórę. Grejpfrut wykazuje właściwości bakteriostatyczne i grzybostatyczne, co wykorzystywane jest w preparatach dedykowanych osobom posiadającym cerę tłustą i mieszaną. Zapobiega powstawaniu zaskórników, jak również wspomaga normalizację procesów rogowacenia. Bardzo często wykorzystuje się go w przemyśle perfumeryjnym ze względu na pobudzający zapach. Świeża, energetyzująca nuta zapachowa sprawia, że olejek z grejpfruta jest jednym z najczęściej wybieranych olejków w przypadku kosmetyków pod prysznic. Kolejne zastosowanie, jakie wiąże się z zapachem olejku z grejpfruta, to pobudzający masaż. Olejek można stosować także w aromaterapii w celu usunięcia uczucia zmęczenia. Orzeźwiający zapach olejku można wykorzystać w domowym zaciszu, dodając kilka kropelek olejku do wanny, jak również do ulubionego żelu pod prysznic. Tak jak większość olejków może być dodawany do ulubionego kremu, serum czy odżywki do włosów. Olejek grejpfrutowy wpływa pozytywnie na wygląd matowych włosów, nadając im blask.

Olejek z cytryny

Olejek z cytryny posiada piękny, jasnożółty kolor. Olej ten uzyskuje się ze skórki owocu. Jedną z najbardziej znanych właściwości olejku z cytryny jest rozjaśnianie. Cecha ta wykorzystywana jest w kosmetykach przeznaczonych dla osób zmagających się z przebarwieniami skóry. W olejku z cytryny również obecny jest limonen, który jest przeciwutleniaczem, co wykorzystuje się w preparatach przeciwstarzeniowych. Olejek z cytryny posiada też działanie antybakteryjne. Poleca się go do pielęgnacji cery trądzikowej ze względu na wspomniane właściwości przeciwbakteryjne. Wspomaga także regulację wydzielania sebum. Olejek z cytryny znajduje również zastosowanie w pielęgnacji skóry głowy, bowiem ogranicza przetłuszczanie się skóry. Rekomenduje się go jako dodatek do preparatów leczniczych. Ze względu na jego rozjaśniające właściwości należy uważać, stosując go podczas zabiegu olejowania, ponieważ może rozjaśniać włosy. Pobudzający zapach olejku z cytryny jest wykorzystywany w przemyśle perfumeryjnym, ale także kosmetycznym. Bardzo często stanowi jeden ze składników preparatów pod prysznic. Używany jest także w odświeżaczach powietrza. Przed zastosowaniem olejku cytrynowego należy wykonać próbę uczuleniową w celu sprawdzenia, czy nie spowoduje on uczulenia naszej skóry. Dla poprawy zapachu kosmetyku podczas tworzenia formulacji kosmetycznej można połączyć go z innymi olejkami zapachowymi. Jak się okazuje, świetnie komponuje się z olejkiem z drzewa herbacianego oraz eukaliptusowego, tworząc ciekawy, orzeźwiający zapach. Olejek z cytryny można stosować w pielęgnacji paznokci i skórek.

Anna Barańska
Źródło: Biotechnologia.pl

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

F
?

Zapisz się do newslettera!

Zapisz się do newslettera, nie przegap nowych informacji.
[FM_form id="1"]