Cykl miesiaczkowy a cera_CodziennikKosmetyczny.pl
Cykl miesiączkowy a cera – wywiad z kosmetolog Dianą Bojko
14 grudnia 2020
Surowce naturalne w walce z łupieżem_CodziennikKosmetyczny.pl
Naturalne surowce kosmetyczne w walce z łupieżem
18 grudnia 2020

Olej z czarnuszki – wsparcie w łagodzeniu objawów atopowego zapalenia skóry

Olej z czarnuszki w kosmetykach_CodziennikKosmetyczny.pl
Atopowe zapalenie skóry (AZS) to choroba przewlekła, na którą nie poznano leku uśmierzającego jej objawy. Chorzy zmagają się ze swędzeniem, czerwonymi liszajami oraz strupami. Z pomocą przychodzi olej z czarnuszki, który posiada unikalne właściwości lecznicze w przypadku osób, które cierpią na AZS.

Skład oleju z czarnuszki

Olej z czarnego kminu (potocznie nazywany olejem z czarnuszki siewnej lub egipskiej) zyskuje popularność w metodach leczenia wielu chorób, m.in. pomaga w zmaganiach z atopowym zapaleniem skóry. Czarnuszka nie przez przypadek nazywana jest też potocznie „złotem faraonów”.

Zdolności lecznicze zyskuje dzięki swojemu składowi. Substancje obecne w oleju z czarnuszki, na które warto zwrócić uwagę, to jednonienasycone kwasy tłuszczowe, wielonienasycone kwasy tłuszczowe oraz witaminy rozpuszczalne w tłuszczach. Stwierdzono, że 59% zawartych w nim kwasów tłuszczowych należy do jednonienasyconych kwasów tłuszczowych (ok. 3% to rzadko występujący w przyrodzie kwas eikozadienowy) i 24% do wielonienasyconych kwasów tłuszczowych. Zawartość nasyconych kwasów wynosi ok. 30%. Potwierdzono, iż nasiona bogate są w nienasycone kwasy tłuszczowe, głównie kwas linolowy (50-60%), oleinowy (20%) i eikozadienowy (3%). Zawartość nasyconych kwasów tłuszczowych (kwasu palmitynowego i stearynowego) wynosi ok. 30%. Głównym związkiem steroidowym jest α-sitosterol, który stanowi odpowiednio 44% i 54% steroli, oraz stigmasterol, którego zawartość w nasionach waha się w zakresie od 6,57% do 20,92% sumy steroli. Obecne są również tokoferole i biopierwiastki: Fe, Ca, Zn, P, Cu. W skład oleju z czarnuszki wchodzą olejki eteryczne: tymochinon (30-48%), tymohydrochinon, ditymochinon, p-cymen (7-15%), karwakrol (6-12%), 4-terpineol (2-7%), t-anetol (1-4%), α-pinen i tymol. Potwierdzona została także obecność innych składników olejku eterycznego, takich jak karwon, limonen i cytronelol.

Właściwości oleju z czarnuszki

Olej ten wykazuje bardzo dużo pozytywnych działań na organizm człowieka, m.in. właściwości:
* przeciwnowotworowe;
* wspomagające;
* przeciwbakteryjne, przeciwgrzybicze, przeciwwirusowe i przeciwpasożytnicze;
* przeciwutleniające;
* przeciwzapalne;

* poprawiające kondycję skóry, przede wszystkim suchej, atopowej i dojrzałej;
* opóźniające proces powstawania zmarszczek;
* szczególnie polecane do skóry alergicznej, ponieważ łagodzi stany zapalne;

* polecane przy różnego rodzaju chorobach skórnych, np. atopowym zapaleniu skóry, trądziku, grzybicy czy zapaleniach;
* łagodzące i ochronne;
* zmiękczające i wygładzające skórę;
* nawilżające i wzmacniające przesuszone oraz zniszczone włosy,
* łagodzące podrażnienia, również te wywołane nadmierną ekspozycją na słońce;
* regenerujące (może być stosowany do masażu, który rozluźni spięte mięśnie i będzie działał przeciwbólowo).


Olej z czarnuszki w walce z AZS

Olej z czarnuszki polecany jest głównie dla skóry suchej, wrażliwej, podrażnionej oraz w stanach zapalnych. W badaniach klinicznych udowodniono pozytywny wpływ tego oleju w leczeniu chorób alergicznych. Stosowanie oleju z czarnuszki jest bezpieczną alternatywą standardowego leczenia zwłaszcza lżejszych przypadków alergii, astmy, a także innych rodzajów uczuleń. Do tej pory nie poznano innego surowca zielarskiego o tak silnym przeciwalergicznym działaniu i skuteczności w leczeniu atopowego zapalenia skóry.

Aktywność przeciwzapalna oleju z czarnuszki została potwierdzona w badaniach in vivo w modelu zwierzęcym. Po wstrzyknięciu przez badaczy induktora zapalenia, dawka doustna oleju wynosiła 500 mg/kg i potwierdzono, że olej był w stanie osłabić powstający stan zapalny. W większości badań na zwierzętach podawane dawki oleju z nasion czarnuszki (zwykle >500 mg/kg masy ciała) były wielokrotnie wyższe niż te ogólnie zalecane do stosowania w przypadku ludzi i wykorzystywane w przedstawionych badaniach. Stwierdzono, że nie ma jednak dowodów na uszkodzenie komórek wątrobowych. Potwierdzone zostało, że olej z czarnuszki jest idealnym elementem terapii przy atopowym zapaleniu skóry (stosowany zarówno zewnętrznie, jak i wewnętrznie). Oprócz doskonałych właściwości poprawy jakości skóry dobrze wpływa na układ trawienny i poprawę pracy jelit.

Aleksandra Mularz
Źródło: Biotechnologia.pl

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

F
?

Zapisz się do newslettera!

Zapisz się do newslettera, nie przegap nowych informacji.
[FM_form id="1"]