Rewolucyjna metoda wypełniania głębokich zmarszczek oraz przywracania konturu twarzy_codziennikKosmetyczny.pl
Rewolucyjna metoda wypełniania głębokich zmarszczek oraz przywracania konturu twarzy dostępna w Derma Instytut
31 maja 2021
letnia pielęgnacja stóp_Codziennik Kosmetyczny.pl
Stopy na urlopie – letnia pielęgnacja stóp
6 czerwca 2021

Tatarak zwyczajny – roślina o wszechstronnym zastosowaniu

Tatarak_zwyczajny

Pond and cattails in summer in Kenilworth Park and Aquatic Gardens during Lotus and Water Lily Festival

Tatarak zwyczajny jest rośliną charakterystyczną dla terenów bagiennych. W przemyśle farmaceutycznym i kosmetycznym wykorzystuje się kłącze tej rośliny. Występują w nim cenne składniki, tj.: garbniki, kwasy organiczne, sole mineralne, cholina czy olejek eteryczny. Mimo szerokiego spektrum zastosowań, przede wszystkim ceni się go za pozytywny wpływ na układ pokarmowy. Jednak pamiętajmy, że zawsze należy zachować umiar i stosować wszystko w odpowiednich dawkach.

Morfologia tataraku zwyczajnego

Tatarak zwyczajny jest rośliną należącą do rodziny tatarakowatych. Posiada on pełzające, rozgałęzione kłącza oraz trójboczną łodygę, która zazwyczaj osiąga 1m długości. Ma gruby, kolbowaty, charakterystyczny kwiatostan. Tatarak zwany jest także tatarskim zielem, szuwarem lub kalmusem. Do Polski prawdopodobnie został sprowadzony przez Tatarów w XVI w.

Właściwości i zastosowanie w farmacji

Tatarak posiada szerokie spektrum właściwości, do których zaliczamy m.in. działanie przeciwbakteryjne, przeciwzapalne, przeciwświądowe. Od tysiącleci był wykorzystywany w celach leczniczych. Wspomniane cechy sprawiają, iż wykorzystuje się go jako płukanki do gardła, w leczeniu wielu chorób skóry oraz w kąpielach leczniczych. Dodatkowo wykazuje on działanie uspokajające i antystresowe. Stosowany w stanach zapalnych gardła napar z tataraku działa odkażająco i antybakteryjnie.

Olejek tatarakowy otrzymywany jest w procesie destylacji. Posiada żółty kolor oraz ostry, piekący smak. W jego składzie znajdziemy seskwiterpeny oraz terpeny. Wzmaga on apetyt oraz pobudza wydzielanie soków żołądkowych. Stosuje się go do kąpieli i masażu bolących stawów, mięśni, jak również przy rwie kulszowej. Wykazuje on także pozytywne działanie przy migrenach i bólach głowy. Mimo tego, iż tatarak wykazuje wszechstronne działanie, to jego główne zastosowanie koncentruje się na układzie pokarmowym. Tatarak jest zabroniony dla kobiet w ciąży. W dawnych czasach był stosowany jako środek poronny.

Zastosowanie w kosmetologii

Oprócz działania leczniczego tatarak jest również surowcem kosmetycznym. Działanie bakteriobójcze tataraku wykorzystuje się w walce z łupieżem. Działa kojąco na łojotok skóry głowy. Wspomniany wcześniej olejek wykorzystuje się w recepturach kosmetycznych, jak również w perfumach. Odświeżający zapach tataraku znajduje zastosowanie w preparatach do kąpieli, zapewniając uczucie odprężenia po ciężkim dniu. Stosowanie wcierki z tataraku do skóry głowy ogranicza wypadanie włosów. Właściwości antybakteryjne tataraku wykorzystuje się, używając go do kosmetyków dedykowanych do cery trądzikowej. Stosowanie płukanek do włosów na jego bazie sprawia, iż włosy nabierają blasku, jednak należy uważać podczas jego stosowania, bowiem mogą one rozjaśniać kolor.

Autorka: Anna Barańska
Źródło: Biotechnologia.pl

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

F
?

Zapisz się do newslettera!

Zapisz się do newslettera, nie przegap nowych informacji.
[FM_form id="1"]